CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

Tuesday, August 2, 2011

Kelebihan Doa' Qunut Berserta Maksud

Assalamualaikum..dan Salam Ramadhan..
Maybe nampak agak poyo bila bulan ni entri aku asyik berunsur keagaamaan je..
Yela, aku sedar..aku ni bukanlah bagus sangat nak share benda2 macam ni..
Tapi kalau untuk kebaikan aku dan untuk korang semua, rasanya takde masalahkan..

Aku ni memang tak boleh tulis ayat pendek...
Semua nak panjang...sebab tu kalau korang perasan, status aku semua panjang2...huhuhu..
Maafkan pasal tu okey..kalau tak nak baca, ignore kan je...hehehe....
Aku cuma manusia biasa, tapi selalu berusaha untuk menjadi yang lebih baik dari semalam..

Bukan apa, nama pun bulan Ramadhan..sementara kita sama-sama nak mempertingkatkan ibadah, sekali-sekala kita kena jenguk dan tahu jugak, apa yang kita lakukan ni selari dengan niat kita atau tidak....?

Entri aku kali ini mengenai doa qunut.. Doa ni memang kita biasa baca dalam solat subuh iaitu selepas ruku' dalam rakaat kedua...kadang kita ni baca je, tapi tak tau apa maksud doa tersebut...

Kalau yang belum tahu, boleh tengok kat bawah ni....Kalau yang dah tau, nak baca pun takde masalah...Kalau korang baca dah kira berdoa jugak...Sama-sama kita hayati maksud doa qunut ni okey...Banyak kelebihan sebenarnya.. Memang bagus ia di baca pada waktu pagi.. Semoga entri kali ni bermanfaat untuk kita semua....



Allah humah dini fiman hadait
Ya Allah berikanlah aku hidayah sebagaimana mereka yang telah Engkau beri hidayah. 

Wa'a fini fiman 'afait
Berikan kesihatan kepadaku sebagaimana mereka yang telah Engkau berikan kesihatan. 

Watawallani fiman tawalait.
.Dan peliharalah aku sebagaimana orang-orang yang telah Engkau peliharakan

Wabarikli fimaa a'tait.
Berilah keberkatan bagiku pada apa-apa yang telah Engkau kurniakan

Waqinii Syarrama qadhait
Dan selamatkan aku dari bahaya yang telah Engkau tentukan

Fainnaka taqdhi wala yuqdha 'alait.
Maka sesungguhnya, Engkaulah yang menghukum dan bukannya yang kena hukum

Wainnahu layadziluman walait.
Dan sesungguhnya tidak hina orang yang Engkau pimpin

Walaa ya'izzuman 'adait.
Dan tidak mulia orang yang Engkau musuhi.

Tabaa rakta rabbana wata'alait.
Maha Suci Engkau wahai Tuhan kami dan Maha Tinggi

Falakalhamdu 'ala maaqadzait.
Maka bagi Engkaulah segala pujian di atas apa yang Engkau hukumkan

Astaghfiruka wa'atubu ilaik.
Aku memohon ampun dari-Mu dan aku bertaubat kepada-Mu

Wasallallahu 'ala Saidina Muhammadinin nabiyil ummiyi waala aalihi wasahbihi wasalam.
Dan semoga Allah mencurahkan rahmat dan sejahtera ke atas junjungan kami Nabi Muhammad dan keluarganya.

...AMIN...



5 comments:

Goblogz said...

entry yg berguna dan bermanfaat..

dah folo blog anda n silalah folo blog saya kembali
http://mygoblog01.blogspot.com/

Farah Ishak said...

terima kasih... =)

Farah Ishak said...

saya dah follow blog awak... =)

nuruhuda_329 said...

nice belog:)

Farah Ishak said...

tq huda... =)

Post a Comment